Întrebări generale de la contribuabili
1Care este suma pe care o pot redirecționa către un ONG sau unitate de cult, prin formularul 230?
Poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit al anului precedent, către unul sau mai multe ONG-uri, ori unități de cult. Calculul sumei este realizat de către administrația fiscală de care contribuabilul aparține.
2Ce venituri trebuie să am pentru a putea face redirecționarea?
Formularul tip 230 poate fi completat de:
· persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, venituri din salarii / asimilate salariilor;
· pensionari cu o pensie de minim 2.000 lei lunar net;
· persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, impozabile în România.
- persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, activități independente / activități agricole impuse pe bază de normă de venit, activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pentru care impozitul se reține la sursă, drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit
Categorii exceptate de la impozitul pe venit:
· angajați ai firmelor de construcții
· pensionari cu pensie net sub 2000 ron/luna
· unii angajați în domeniul IT
· beneficiari indemnizație creștere copil
· beneficiari indemnizații obținute în perioada pandemiei
3Unde găsesc formularul pentru a redirecționa cei 3,5% din impozit?
1. Pe www.formular230.ro găsești formularele precompletate ale mai multor Organizații (vezi lista), descarci formularul, apoi îl semnezi și îl trimiți pe mail, către ONG-ul pentru care dorești să faci redirecționarea.
2. Dacă ești utilizator al serviciului Spațiul Privat Virtual, după autentificare, accesează secțiunea Depunere declarații, subsecțiunea D230. – Aici trebuie să introduci toate datele ONG-ului / unității de cult.
4Unde si cum depun formularul pentru redirecționare?
Sunt 3 variante prin care poți depune formularul:
1. Poți depune formularul personal, în format hârtie la registratura organului fiscal de care aparții sau prin poștă la adresa serviciului fiscal.
2. Poți depune electronic, prin serviciul Spațiul Privat Virtual.
3. Poți trimite formularul către organizația pentru care dorești să redirecționezi și ei se vor ocupa de depunerea acestora către ANAF.
5Care este data limită pentru depunerea Declarației 230?
În anul 2022, termenul limită pentru depunerea formularului 230 la ANAF este 25 mai.
Termenul limită pentru depunerea la ONG-uri este decis de fiecare organizație în parte, în funcție de timpul necesar depunerii la ANAF.
6ANAF mi-a trimis o scrisoare în care îmi spune că am cerut redirecționarea celor 3,5% din impozit. Ce trebuie să fac?
În cazul în care ai completat formularul 230, nu trebuie să faci nimic.
Dacă nu recunoști opțiunea transmisă de ANAF, este necesar să faci o solicitare scrisă la ANAF pentru anularea formularului.
7Dacă am bifat anul trecut căsuța pentru doi ani, mai trebuie să completez și anul acesta?
În cazul completării pentru o perioadă de 2 ani nu mai este necesară recompletarea în cel de-al doilea an.
8Dacă am bifat anul trecut opțiunea pentru doi ani pentru o cauză, pot anul acesta să completez și pentru altă organizație? Cum se împart banii în această situație?
Conform procedurii ANAF, poți completa pentru o altă entitate, dar la calculul sumei va fi prioritar formularul din anul precedent.
9Pot schimba asociația anul acesta, cu toate că anul trecut am ales altă asociație și am bifat căsuța pe doi ani?
Nu este prevăzută în procedură modificarea opțiunii. În plus, se precizează că nu puteți reînnoi opțiunea pentru același ONG în perioada de 2 ani.
10Cum pot beneficia de banii din formularele 230 pentru a plăti terapia copilului meu?
ANAF virează suma în contul ONG-ului, care la rândul său susține financiar beneficiarii.
Modalitățile de susținere pot fi diferite de la o organizație la alta. Recomandăm să obții informațiile specifice de la ONG-ul care este beneficiarul formularului tău.
Întrebări de la organizații
1Folosirea platformei de către organizații este gratuită doar acum, la inceput de drum? Nu exista chiar nici un cost?
Folosirea platformei este gratuită pe tot parcursul campaniei de colectare a formularelor 230 și ulterior. Nu va fi perceput niciun cost, dezvoltatorul platformei, Asociația Help Autism își asumă costurile ca parte din responsabilitatea socială pe care o entitate o are față de comunitate.
2Cum trebuie procedat: întâi îmi creez un cont și apoi inscriu ONG-ul?
În momentul în care înregistrați un ONG, se va genera și contul. Adresa de e-mail folosită în înregistrare va fi și adresa cu care vă veți conecta în cont.
3Sub ce forma depune ONG-ul formularele generate: prin e-guvernare.ro sau printate și depuse personal la sediile ANAF ca și până acum, diferența folosind această platforma fiind completarea mult mai rapidă a formularului și evitarea contactului fizic cu contribuabilul, nu?
Într-adevăr, metodele de depunere sunt aceleași ca și în campaniile anterioare. ONG-ul este răspunzător pentru demararea tuturor proceselor de colectare și depunere la ANAF.
4Cum putem accesa ghidul de depunere a formularului 230?
Ghidul de depunere este disponibil in secțiunea "Despre - Ghid depunere" și la https://formular230.ro/ghid-depunere-formular-230/